Verder leven met verlies

In de begeleiding van mensen die verloren hebben, hanteer ik het uitgangspunt dat men de verlieslast wel zelf moet tillen maar niet alleen. Ik richt mij op de betekenis die het verlies voor je heeft en welke impact het heeft op je leven. Verlies kan ook minder duidelijke klachten of problemen geven, die ogenschijnlijk niets met het oorspronkelijke verlies te maken hebben, zoals een onbestemd gevoel, stemmingswisselingen, heimwee of problemen in je relatie of op het werk.

Verliesverwerking
Je staat in verbinding met andere mensen, met je omgeving en met je eigen lichaam. Al deze relaties samen maken voor een belangrijk deel uit wie jij bent. Wanneer je één van deze verbindingen verliest, raak je iets van jezelf kwijt. Dan moet je jezelf min of meer opnieuw vinden. Verliesverwerking is dus meer dan ‘je verdriet een plaats geven’.

Je kunt verliezen door de dood. Dit kan plotseling en ruw. Maar ook als er voldoende tijd is om afscheid te nemen, ontdek je later vaak ‘onaffe zaken’. Het verlies van je partner of het verlies van een kind kan een diepe twijfel oproepen aan de zin van het leven en de grond van je bestaan.

Je kunt ook aan het leven verliezen; naaste familieleden die elkaar niet meer willen zien, echtscheiding, gedwongen ontslag of verhuizing. Als zoiets je overkomt, staat je leven op zijn kop. Zelfs als je er bewust voor gekozen hebt, kun je pijn, verdriet, boosheid, stress of leegte ervaren, net als bij een sterfgeval. Je kunt lichamelijke klachten krijgen of in verwarring raken. Wie ben ik nu, hoe kan ik verder?

Als je door een ziekte of door ouderdom belangrijke levensfuncties verliest, krijg je het gevoel dat je lichaam je in de steek laat. Ook dan sta je voor een rouwproces: afscheid nemen van hoe het was en toegroeien naar acceptatie, waardoor je een nieuwe relatie met je lichaam kunt opbouwen.

Er is geen spoorboekje voor rouwverwerking: ieder mens is anders en rouwt anders. Volledige aanvaarding van verlies helpt je om verder te gaan, maar dat is niet iedereen gegeven. Je kunt leren leven met een verlies dat onaanvaardbaar voor je blijft.

Als je behoefte hebt om te praten, dan wil ik er graag voor je zijn. Samen kunnen we onderzoeken waar je vastloopt en wat jou helpt om weer in beweging te komen, om te accepteren ‘wat er is’ en om jezelf in verbinding met anderen terug te vinden.

Wil je meer weten of een afspraak maken? Neem dan contact op.